Cappelen Damm er Norges største bokforlag, og nest største bokkonsern etter Gyldendal AS. Siden de ble startet gjennom en sammensmelting av J. W. Cappelens Forlag og N. W. Damm og Søn i 2007, har de allerede rukket å innlemme flere små forlag inn i Cappelen Damm-konsernet. De eier nå to tredjedeler av Larsforlaget AS sammen med Lars Monsen, og halvparten av lydbokforlaget Storytel. Bokkjeden Tanum, Høyskoleforlaget, Akribe, Bazar Forlag, Arneberg Forlag og Font Forlag er noen av forlagene som har blitt kjøpt og nå eies av Cappelen Damm. Cappelen Damm eies av Cappelen Damm Holding AS, som igjen eies av Bonnier og Egmont.

Skjønnlitteratur og krim

Cappelen Damm utgir både bøker fra norske forfattere, og oversatte bøker fra utenlandske forfattere. Norske forfattere inkluderer blant andre Erik Bye, Lars Saabye Christensen, Thorbjørn Egner, Per Fugelli og Vigdis Hjort. Av internasjonale skjønnlitterære forfattere kan forlaget vise til spenningsforfatteren Clive Cussler, Nadia Hashimi, Tove Jansson, Stephen King og Christopher Paolini. Forlaget har stort fokus på krim, og arrangerer krimforfatterskole for deg som ønsker å bli krimforfatter (kurset løper over to år). For å få en av de tolv plassene tilgjengelig, må du ha startet et romanmanus når du søker. Hovedlærer er krimforfatter Torkil Damhaug i samarbeid med litteraturjournalist Bernt Roald Nilsen.

Faglitteratur

Cappelen Damm gir ut faglitteraturbøker i kategorier som jus, pedagogikk, medisin, helse- og idrettsfag, samt språk og journalistikk for akademikere, samt lærebøker for grunnskole, barnehage og videregående. De har også lærebøker for folk med norsk som fremmedspråk, og arrangerer kurs for lærere i norskopplæring. Ordbøker er tilgjengelig på de store språkene; spansk, fransk, tysk og engelsk foruten bokmål og nynorsk, samt islandsk, og latin for medisin og biologi. Satsing på samisk språk er imidlertid svært liten, men forlaget tilbyr bøker for grunnskole som digitale lærebøker i de fleste fag, samt læremuligheter for elever som trenger ekstra lesetrening. Bloggen Fagsnakk er tilgjengelig på forlagets akademiske nettside for inspirasjon til klasserommet.

Barnebøker og ungdomsbøker

Innenfor barne- og ungdomsbøker har Cappelen Damm et variert spekter, fra Thorbjørn Egners viser til Helsesista sin rådgivningsbok om vanskelige temaer. Du finner fantasibøker som Harry Potter, Magisteriet-serien og Trolljegeren, eller bildebøker for de minste, som «Hvor er Willy», «Karsten og Petra», «Kaptein Sabeltann» og «Albert Åberg». For barn som er gamle nok til å prøve å lese selv, har Cappelen Damm gitt ut blant annet bokseriene «Lassemajas detektivbyrå», «Jesperpus» og «Otto monster». Enkelte lesebøker er også tilgjengelig på somalisk og norsk, eller arabisk og norsk, for 4–7-åringer som lærer norsk som andrespråk. Et lite utvalg av lese selv-kategorien er tilgjengelig som e-bok eller lydbok.

Sakprosa

Cappelen Damm har publisert bøker innen sakprosa som passer for deg enten om du er på jakt etter bøker som kan utfylle hobbyen din, fordype deg i biografien til kjente personer, eller lese deg opp på for eksempel barneoppdragelse, kosthold eller helse. Cappelen Damm har også stått for utgivelsen av Lonely Planet sin Lommekjent reiseguide for populære byer og regioner rundt om i verden, samt spennende guider om steder og regioner verdt å besøke i Norge. Under sakprosa-kategorien finner du kokebøker for enhver smak, av forfattere som Trine Sandberg fra Trines Matblogg, Dr. Fedon Lindberg – lege spesialisert på indremedisin og ernæring, og veganforfatter Mia Frogner.

Kritikk

Da redaktør Dan Andersen sluttet i 2018, mente han forlaget hadde for stort fokus på publisering av kjendiser og underholdningslitteratur, og utpeker forfatteren Gro Helen Tørum fra TV-serien Åndenes Makt og engleboken til Märtha Louise, samt beskriver satsingen på Lucinda Riley som dårlig langsiktighets planlegging. I oppsigelsesbrevet hans beskriver han selskapets framtidsplaner som «uetiske», og at underholdningslitteraturen ble publisert på bekostning av skjønnlitteratur, som han mente var negativt for norsk kultur. I 2019 ble en bok av Durek Verrett vurdert publisert fordi han var «en sentral person» og var «hyppig omtalt i norske medier». Forlaget gjorde helomvending etter kritikk i media, og deretter kalte en utgivelse av boken «etisk uforsvarlig».